nas aveo

koenigseggccr
Senior

Re: nas aveo

Post by koenigseggccr »

@widanovic:

Gde imaju da se nadju tuning farovi za starog Avea? Nesto sam trazio po netu pa nisam bas imao neke rezultate...
widanovic
Site Admin

Post by widanovic »

Najbolje pusti pm. Stefanu (nаš drug iz Rumunije) on je do skora imao takve, a videcu i da ti nadjem neku adresu.
Gisko
Početnik

Post by Gisko »

Pozdrav svima.

Potrebna mi je pomoc, vozim Aveo 1.2 2007 godiste, poceli su dosta da mi se cuju ventili, presao sam 50.000 km, i novog sam ga kupio. Nemam infomaciju da li se ventili steluju na ovom moturu ili su samostelujuci. I da, potreban mi je neki dobra masjtor, kod koga bi odrzavao auto a da nije ovlasceni servis.

Hvala.
widanovic
Site Admin

Post by widanovic »

Meni su za Sparka rekli da ventile štelujem često jer navodno zbog našeg goriva sve strada pa i ventili. I ja sam u potrazi za dobrim, kvalitetnim i jeftinim majstorom, tako da ko prvi nađe neka javi...
koenigseggccr
Senior

Post by koenigseggccr »

Koliko znam, na 1.2 motoru se steluju ventili ali nemoj da mi verujes, moj je 1.4... A sto se tice majtora, znam da neces u ovlascen ali ja sam moj serivisirao 5 god u Djelmasu i bio sam vrlo zadovoljan. Sad idem redje kod njih (naravno, ne ovlasceni su mnogo jeftiniji) ali moram ponovo u pon, ipak nesto ne radi abs. :x
miki62
Senior

Post by miki62 »

Na motoru 1.2 (72KS), zazor ventila treba stelovati na 30.000 km. (kod vozila sa TNG-om za zazore bi se trebalo raspitati, zbog vece temperatura sagorevanja gasa, ne znam da li se podesavaju na nesto vecu meru )

Za motore koji idu na benzin:
-Usisni ventil - podesavanje zazora na 0.25mm.
-Izduvni ventil - podesavanje zazora na 0.30mm.

Nisam nikada podesavao zazore ventile na Aveu, ali postupak vam mogu objasniti kroz tutorijal mog komsije, koji je na Daciji Logan to odradio u privatnoj reziji. Postupak je identican i za Aveo.

Posle skidanje kucista filtera i dekla ventila, postupak je klasican:
Prvi cilindar (ventili na vagu), podesavamo cetvrti, drugi na vagu podesavamo treci, treci na vagu, podesavamo drugi i cetvrti na vagu, podesavamo prvi. Evo i par slicica:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Nadam se da ce ovaj, pozajmljeni tutorijal, biti od pomoci, dok neko ne uradu isto na svom motoru. :)
Pozdrav.
widanovic
Site Admin

Post by widanovic »

Prvi cilindar (ventili na vagu) ovaj deo ako možeš malo da objasniš, ja sam uvek voljan da sam sve odradim, ali me zanima kako da postignem da sve bude precizno. I naravno koliko lako treba da prolaze špijuni?
Gisko
Početnik

Post by Gisko »

Hvala na odgovorima, raspitacu se na jos par mesta oko stelovanja ventila sta budem saznao obavesticu ;)
miki62
Senior

Post by miki62 »

Ventili su na vagi u momentu kada je klip u GMT, i to monenat kada se klackalice na cetvrtom cilindru "dvoume" gore-dole (oba ventila jednako otvorena) , pri lakom okretanju kolenastog vratila napred-nazad. Tada su oba brega za usisni i izduvni ventil na prvom cilindru, jednako udaljena od podizaca ( pod simetricnim uglovima okrenuti od podizaca i oba ventila zatvorena) tada se steluje na prvom cil...

Odgovarajuci merni listic ili spiun, treba da prolazi izmedju bregaste i podizaca ili klackalice (u zavisnosti od konstrukcije motora) sa osrednjim otporom, znaci ne sme lagano a nevalja ni da se zaglavi, vec tako da se ipak provice cela duzina listica sa jednakim ne prejakim otporom (ovo je jako tesko opisati recima, to treba osetiti na ruci ;) )

Nadam se da sam uspeo da ti pojasnim. Pozdrav. :)
stefanudrea
Senior

Post by stefanudrea »

koenigseggccr wrote:@widanovic:

Gde imaju da se nadju tuning farovi za starog Avea? Nesto sam trazio po netu pa nisam bas imao neke rezultate...
Za stari aveo ne moze se naci tuning farovi.Samo za kalos se moze naci!
Post Reply

Return to “Aveo”