Dobre i ne tako dobre osobine...

User avatar
SrdjanM
Junior
Posts: 26
Joined: 05 Aug 2011 13:17

Dobre i ne tako dobre osobine...

Post by SrdjanM »

Gledao sam ovaj auto par godina po ulicama i uvek mi se svideo sedan sa 4 vrata i poželeo sam da ga imam iako sam do sada mahom imao velike Japance. Planirao sam prošle godine da kupim Avea ali umesto njega prodavac me ubedi da kupim Cruza. Presudilo je što je malo veći (po gradu vozim 2 godine star Punto a trebao mi je auto samo za duže relacije i skitnju po inostranstvu), dizel (do sada sam trošio samo benzin pa ajd i drugo da probam), dugmići i elektronika (volim kad ih ima puno i kad na sve strane šljašti). Supruzi je još žao što nismo kupili Aveo kaže za skoro 16000 koliko je Cruze koštao mogli smo dva Avea ili bi razliku fino potrošila u putovanju i šopingu hehehehe.

Želeo bih da čujem o Aveu iz prve ruke tj. vlasnika. Loše i dobre osobine, max brzinu, max putnu brzinu, udobnost, buku i ostalo. Da li je udoban za npr. 800-1400km na dan? Video sam da nije veliki potrošač iz par postova i čini mi se da je tu bolji od drugih vozila te klase. Ja sam zapažanje o Cruzu izneo na delu foruma za taj auto a voleo bih da se informišem o Aveu naročito 4v varijanti. Želja mi da vidim kako ide i kad svratim do servisa zamoliću za test vožnju. Hvala!!!
User avatar
widanovic
Site Admin
Posts: 384
Joined: 27 Apr 2011 23:29

Re: Dobre i ne tako dobre osobine...

Post by widanovic »

Ne možeš da porediš dva auta iz različite klase. Naravno da si mogao da kupiš dva Avea za te pare. Po meni je bolja solucija da sada kupiš jednog sparka. Ja sam u sličnoj situaciji. Pošto moja žena i ja imamo aveo 3v i sparka, spark koristimo samo za grad, a aveo van grada.
Što se tiče avea 4v (ima ga moj otac): to je po meni uspešan pokušaj da se od malog auta napravi vozilo za duga porodična putovanja. Poseduje veliki gepek sa optimalnim vratima tako da veoma lako možeš da ga napuniš do vrha. Maksimalna brzina sa 1.4 motorom je oko 175km/h mada mu dosta dugo treba da do nje nagura. Optimalna brzina je 140km/h, mada ako gledamo potrošnju onda je to oko 110km/h. Kada je u pitanju full model kompjuter nema baš mnogo pokazatelja, tako da ne možeš da vidiš sve što te zanima vezano za potrošnju. Sedišta su udobna i nije problem ići i na duži put pogotovu ako kod vozača imač ručicu za naslon desne ruke. Mane su mu: ne poseduje tempomat i prvi modeli su se pokazali lose na kraš testu. Za mene koji sam navikao na kraća vozila vožnja u rikverc mi je malo problem kada treba da se priljubim uz neki auto, ali to parking senzori rešavaju. Kada pogledamo cenu i poredimo sa sličnim modelima ipak je aveo najbolja solucija trenutno na našem tržištu.

Par reči i o sparku koji po meni predstavlja malog mrava. Naravno moje lično zapažanje je da bi najbolje bilo kupiti starog sparka, tj prethodni model sa 0.8 motorom. Nakon 110.000km vožnje u extremnim uslovima mogu reći da se pokazao kao pravi gradsi all in one auto. Mali i veoma okretan auto sa dovoljno jakim motorom za svaki dan po gradu. U početku kada sam ga ja kupio bilo je dosta praznih mesta gde sam mogao da ga parkiram jer je samo mogao on da stane, ali sada pošto ih ima mnogo to nije slučaj. Zavisno od stila vožnje potrošnja može da ide i do 8l, ali ako se ugradi plin to postaje veoma isplativa vožnja. Zbog svog malog motora jeftin je i za održavanje. Naravno lepo bi bilo kupiti ga sa automatskim menjačem, da se po gradu ne bi non stop menjali brzine. Mada sam ja mog naučio da veoma uspešno polazi iz druge. Iako nije baš najsrećnije rešenje ali sam usled nedostatka boljeg vozila pre par godina do Turske (1000km), išao baš njim. A što se prostora tiče ima dovoljno za četiri osobe mada na kraćim relacijama može i 5. Ako vam kažem da sam celokupnu sanitariju preterao sa njim iz jedne ture, to dosta govori. Uglavnom ako vam je potreban auto za grad, ili za neku dostavu, ili za komercijalu i sl. Spark je najsrećnije rešenje. Do sada nisam ima kvarova na njemu.

PS: A za test vožnju ne moraš ići do servisa, samo pozovi mene i uskladićemo vreme da probaš i sparka i avea... :)
User avatar
stefanudrea
Senior
Posts: 192
Joined: 07 Jul 2011 17:05

Re: Dobre i ne tako dobre osobine...

Post by stefanudrea »

Koliko trosi Spark tvoj i Aveo, u gradu i van?
Dragi
Početnik
Posts: 5
Joined: 17 May 2011 18:27

Re: Dobre i ne tako dobre osobine...

Post by Dragi »

Aveo 4v ne moze da se poredi sa japancima. To odmah zaboravi. Ja sam imao Lansera 1.5 iz 91 novog. Sad je nov 1.6 120 konja 15200 evra. Nema boljeg auta za te pare po meni trenutno. Aveo ne moze da se poredi po udobnosti sa takvim automobilima. Honde pogotovo, kad se sedne odma se vidi ogroman razlika. Branici i lim je katastrofa. Nedao Bog da ga lupis negde, cak i sitno.
Ali to je 7500 evra nov i to je odlican auto za te pare bez obzira na nedostatke koje ima. Problem moze da bude prelazak iz klase. Ako recimo vozis hondu accord 2.4 pa udje u ovaj auto, ali to vazi sa svaki takav prelazak.
Po meni je ovaj auto znacajno bolji od klase u ceni Talia, Cordoba i sli mada su ovi automobili jos i skuplji.
Corsa je recimo dosta skuplji a i manji auto, po meni kvalitetniji al ne i toliko koliko je skuplji. Drugo aveo je 50 cm duzi i malo siri, pa sad ako ti to znaci.
Imao sam priliku da vozim corsu c sa tri cilndra i mogu reci da trosi 1 litar vise u gradu. To je ogromna razlika. Doduze corsa c je euro 3 motor a aveo euro 5. Ima i to svoje.
Bez obzira na sve mane, koje su objekvine i ima ih, po meni nema povoljnijeg automobila do 10000 evra kod nas.
Post Reply

Return to “Aveo”