Sami prvi utisci oko vozila su mi bili pozitivni, promena je bila velika pa sam se osećao kao da vozim svemirski brod..... Silne lampice, senzori za sve i svašta, begovi, klime, čudesa....
Što se tiče iskustva u vožnji, prešao sam sa njim do sada oko 5000km, udoban na duže staze, stabilan u krivinama, prosečna potrošnja 8.2.... Vozim ga na autoputu oko 180, nije previše glasan, što je karakteristično za dizele, mada se na momente primećuje da mu fali ta šesta brzina.... Ali zaista jako dobar i stabilan auto.... I što je najbitnije u njemu se osećam sigurno.....
Početni entuzijazam je splasnuo kada sam krenuo da ga nosim u servis.... Da neko ne shvati pogrešno, nisam imao nikakve ozbiljne kvarove ali i ovo što je bilo, za mene, bivšeg "korsadžiju" koji nije navikao na velike izdatke bilo je baš skupo.... Od kvarova sam do sada imao popravku senzora za ABS (u garanciji) i zamenu prednje desne manžetne kod točka. Ovo drugo me je koštalo nešto manje od 80 evra, duša me zabolela kad mi je taksista rekao da je isti deo za njegov hjundai 1500 dinara... Mali servis sam uradio na 67.000km, izašao me je sa zamenom prednjih pločica oko 300 evra, nisam navikao na takve troškove ali kapiram da sve ima svoju cenu pa i voziti dobar auto i servisirati ga kod ovlašćenog servisera.....
Vidim da su kolege pravile listu stvari koje su im pozitivne i negativne, stoprocentno se slažem sa njima u svemu. Pošto sam pozitivne već naveo i rekao da je sveopšti utisak da je auto odličan evo i malo negativnih.... Neshvatljivo je da auto iz 2009 nema fabrički USB, naslon za ruku je stvarno loše urađen (nema načina da se izvuče i zaustavi pa kada se prebacuje u prvu laktom se gurne nazad), mali premali displej..... Smeta mi i to što su parking senzori koji su došli uz njega (ugrađeni u servisu prilikom kupovine) jako tihi.... Ukoliko radi muzika ili ako vam telefon zazvoni baš u momentu dok parkirate nema šanse da čujete senzor.... I da baš mi se ovo desilo petog dana posle kupovine i da lupio sam u banderu
Ali ono što meni smeta baš dosta kada govorimo o motoru jeste ta startnost prilikom penjanja uz brdo. Ne postoji način da bez silovanja motora u prvoj brzini auto popnete na uzvišenje. Prilikom skretanja iz ravne ulice na ulicu pod nagibom morate prvo da prebacite u niži stepen prenosa (iz krivine u prvu, pa tek onda nakon povećanja obrtaja u drugu ponovo).
Zatamneo sam i stakla pre nekoliko dana, sada izgleda baš dobro!!!