Kvalitet plina

darkomic
Junior
Posts: 10
Joined: 05 Jan 2015 20:30
Location: Skopje Makedonija

Kvalitet plina

Post by darkomic »

Molio bih Vas o informaciji u vezi kvaliteta plina koji se toči na pumpama u Srbiji.
Zbog posla počeo sam češće da idem u Srbiji i mnogo mi se češće zapušuju filtri na filterskom uređaju. Inače imam Lovato easy fast smart. Dok sam punio plin samo na makedonskim pumpama nisam imao problema i servise filtera sam radio preku 10000km sad mi je plinski uređaj javio grešku na manje od 6000 km. Molio bih Vas da mi kažete na kojim pumpama da punim plin a koje da izbegavam.
Srdačan pozdrav
User avatar
dixy
Junior
Posts: 59
Joined: 29 Jun 2011 20:13
Location: Dobanovci, Surčin

Re: Kvalitet plina

Post by dixy »

Pa ne znam gde sipaš pa da filteri gasne faze budu baš toliko zaprljani... Generalno, za Beograd, preporučujem EKO i Lukoil jer sa njihovim plinom pređem najviše kilometara (izbegavati Lukoil Aerodorm). To naravno nije mera kvaliteta, koji nije lako utvrditi. Moje iskustvo je da sam sipanjem na OMV sebi ubrzao odlazak do servisa, gde je bilo potrebno čistiti plinske dizne (posle 1 godine eksploatacije). Drugo je pitanje cena tog servisa i koliko se ustvari plin u Srbiji isplati kada se uzmu u obzir cene održavanja sistema i ostale usluge tipa "odlazak u servis posle 10.000 radnih sati, na proveru sistema" (jer to prođe znatno brže nego 10.000 km), a koja košta 1000 din, takoreći nizašta. Alternativna opcija je gubljenje garancije, mada opet, pitanje je na šta se garancija odnosi.

Takođe, kod nas a verovatno i svuda, pumpe su franšiza, tj kupuje se samo ime, bez adekvatnog kvaliteta.

Na nekim forumima pronašao sam informaciju da Chevrolet preporučuje ugradnju kapaljke za podmazivnaje ventila za motore bazirane na Suzuki i Daewoo (S-tec i E-tec motori prve generacije, 1,2 i 1,4), prilikom ugradnje auto gas uređaja, mada kod nas to niko ne radi.

Budući da je plin dosta jeftiniji u Makedoniji, ostaje mi samo da te posavetujem da napuniš na granici...

Pozdrav!
darkomic
Junior
Posts: 10
Joined: 05 Jan 2015 20:30
Location: Skopje Makedonija

Re: Kvalitet plina

Post by darkomic »

Problem je u tome što ja u Srbiji pređem oko 1500 km u jednoj poseti. Plin u Makedoniji je jeftiniji i litar košta od 31.5 d 32,5 MKD (0,512 do 0,523 EUR) dok u Srbiji košta od 73 RSD pa i preko 76,4 RSD a i više znači i preko 0,65 EUR. Ja naravno napunim rezervoar do kraja na poslednoj Makpetrol pumpi pre granice ali moram da još dva puta napunim i u Srbiji pre nego što se vratim nazad. Kod nas kvalitetan plin ima na Makpetrolovim pumpama i na Detoilovim pumpama, Lukoil nema baš kvalitetan plin iako ga nudi po istoj ceni kao Makpetrol. Može da se nađe i jeftinije ali slabijeg kvaliteta. Zbog toga bih Vas molio ako može da mi kažete na kojim pumpama t.e koje kompanije imaju kvalitetniji plin - Nis Petrol, MOL, OMV, AVIA, ART Petrol ili neka druga firma. Nisam imao probleme sa filterima dok sam punio plin
samo u Makedoniji.
Post Reply

Return to “5v”